Huis Rooden Scherre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Rooden Scherre

Beschrijving

Het handelshuis klimt in kern minstens op tot het midden van de 16de eeuw, eerst onder de huisnaam "den Borreput", vanaf 1554 als "de roode Scheere".

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien schilddak. Glad bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laat-18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse gevelordonnantie met rechthoekige vensteropeningen op witgeschilderde hardstenen dorpels. Horizontale gevelaflijning door middel van geprofileerde druiplijst en bollijst onder vernieuwde gootlijst. Vernieuwde ramen en winkelpui.

Volgens een bouwaanvraag van 2012 bleef een oude kern behouden, met onder meer houten moerbalken op geprofileerde consoles. Volgens dit bouwdossier zal de benedenverdieping worden samengevoegd met de winkelruimte van Korenmarkt 11; de twee bovenverdiepingen worden verbouwd tot appartementen en worden daartoe samengevoegd met de respectievelijke verdiepingen van Onze-Lieve-Vrouwestraat 2.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Korenmarkt, p. 48.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 2012/003.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be, SME001000688, SME001000822, SME001010234, SME002000100, SME001004078.

Auteurs: Wouters, Annelies