Huis De Clocke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Clocke

Beschrijving

In oorsprong één van de oudste huizen van Mechelen, vermeld in 1383 als het huis "de Clocke". Bij een verkoop in 1611 "het schilt van Vranckrijck" genoemd en beschreven als een "huis met gang daarnaast, een binnenplaats, een tuin of een erf, stallingen, gronden...” en met twee achteruitgangen in de Moensstraat. Het dossier bij de bouwaanvraag uit 1933 voor de "verbouwing van de gevel" ingediend door de eigenaar, meubelmaker Ludovicus van Caster, ontbreekt. De gevel aan de Korenmarkt kreeg wellicht toen het huidige uitzicht door afbraak van het zadeldak, de ophoging met één verdieping en de modernisering van de gevel.

Het handelshuis werd begin jaren 1980 door de Stad Mechelen samen met enkele panden aan de Ziekeliedenstraat en de Moensstraat verbouwd tot stedelijke bibliotheek. In 2004 herbestemd tot winkel en appartementen waarbij de waardevolle interieurelementen volgens het dossier van architect Werner Braeckmans behouden bleven (onder meer 18de-eeuwse schouwmantels, stucplafonds en slingertrap). Tijdens de ontmantelingswerken werd de oude, vermoedelijk 16de- of 17de-eeuwse basisconstructie blootgelegd, volgens het bouwdossier van 2004 behouden: muren en houten balklagen op geprofileerde natuurstenen consoles.

Enkelhuis met oude kern van drie bouwlagen onder een plat dak met gemoderniseerde gevel. Gecementeerde lijstgevel in late art-decostijl met verticale accenten van gecementeerde lijsten en sterke horizontale aflijning van de begane grond door middel van betonnen druiplijsten, luifels boven de linker ingang en balkon. De brede vensters op dunne hardstenen lekdrempels zijn gevat binnen vlakke, gecementeerde bandomlijstingen. Rechthoekige metalen art-decovleugeldeur met traliewerk. Vernieuwde aluminium ramen en verbouwde winkelpui. Houten gootlijst op klossen.

Onder het huis bevinden zich oudere, romaanse of vroeggotische kelders, die in kern (vloeren en gedeeltelijk ook in opstand) op basis van archeologisch onderzoek (Werner Wouters 2001) vermoedelijk in het laatste kwart van de 13de of de eerste helft van de 14de eeuw worden gedateerd.

• Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1853/52.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Korenmarkt 1, 106-108 en 112-114.
  • CALLENS T., Een bouwhistorische studie van het huis de Clocke of het Schilt van Vrankrijck of de Gecroonde Simme, Korenmarkt 49 – 2800 Mechelen (onuitgegeven studie Centrum voor Volwassenonderwijs Antwerpen, afdeling Monumenten en Landschapszorg 2000-2001).
  • DEBRUYN M., LETTANY L. & LIETEN A., Oude kelders in de binnenstad, Nieuwsbrief 6, uitgave van de Stad Mechelen, Dienst Monumentenzorg en Dienst Archeologie, Mechelen, 2004.
  • UYTTERHOEVEN, J., De oudste kelder van Mechelen, in: verzameling F. Berlemont, Korenmarkt 1, 119-122.

Auteurs: Wouters, Annelies