Duitse militaire post Stützpunkt Kerkhoek

Beschrijving

Betonnen militaire post in een weide langs de Kerkhoekstraat, net ten zuiden van Brugsesteenweg 61. De constructie ligt op 600 meter ten noordoosten van de IJzer, ten noordwesten van de Vladslovaart, ten zuidoosten van Mannekensvere. Aan de noordoostelijke oever van de IJzer bevindt zich nog een bunker.

Historiek

Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van het 'Stützpunkt Kerkhoek'. Dit steunpunt was opgericht tussen de '1. Stellung', de 'Mannekensveer-Riegel' en de 'Artillerie-Schütz-Stellung', bij een hoeve die op Belgische stafkaarten werd aangeduid als 'Pignon à 2 trous'. Het steunpunt lag op nauwelijks 600 meter van de IJzer, die de Duitse frontlijn vormde en bijgevolg zwaar versterkt was. Aan de overzijde van de IJzer waren Duitse vooruitgeschoven posten ('Feldwachen') ingericht, die bereikt konden worden via bruggen over de IJzer. Op de oostelijke IJzeroever, ter hoogte van de Kerkhoekstraat, was onder meer een Duitse commandopost opgetrokken, die nog bewaard is. Op ongeveer 420 meter verder zuidoostwaarts lag het beruchte bruggenhoofd bij 'Ferme Nacelle' van waaruit de eveneens beruchte voorpost bij 'Groote Hemme' bereikt kon worden. Het steunpunt bij Kerkhoek bestond uit een loopgraaf en prikkeldraadversperring en werd tijdens de oorlogsmaanden steeds verder uitgebouwd, met meerdere betonnen posten. Onderhavige constructie is wellicht reeds te zien op een luchtfoto van 28 april 1916.

Beschrijving

Min of meer bovengrondse militaire constructie, ten dele aangeaard aan zuidoostelijke zijde. Het beton is samengesteld met eerder grove kiezels. Er zijn verschillende gietnaden zichtbaar. Het dak van de constructie is gegoten op (nog aanwezige) gebogen golfplaten, die op hun beurt steunen op zijmuren. Op het dak was een bijkomende afwerkingslaag aangebracht, die ten dele bewaard is. Toegang aan noordelijke zijde.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 28/4/1916 (dianummer 2053, FID 2132), 17/10/1917 (dianummer 2077, FID 2155), 31/7/1918 (dianummer 2647, FID 1640).
  • Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Région de St Georges-Lovie (Plan Directeur Armée Belge), 22/5/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.