Twee Duitse militaire posten Sluiswijk

Beschrijving

Twee Duitse militaire posten in weide ter hoogte van Oostendelaan 260, ten noorden van de Graningatevliet, ten oosten van de Oude Sluisvaart, ten oosten van Sluiswijk, op 1200 meter ten noordoosten van de kerk van Middelkerke.

Historiek

Twee Duitse militaire posten opgericht tussen de '2. Stellung' en 'Flandern I Stellung', ten noordwesten van de 'Wilskerke-Riegel', vermoedelijk door de Duitse artillerie. Vlakbij zijn batterijen opgesteld, aldus Belgische stafkaarten. Deze posten maken deel uit van een lijn van minimum vier posten. Opvallend voor deze Duitse constructies is de eerder primitieve afwerking van de constructies.

Beschrijving

Twee halfondergrondse betonnen militaire posten. Het beton is vrij ruw gegoten tegen een houten bekisting. De dakranden zijn afgeschuind.

De ene constructie bestaat uit twee vierkante blokken, die elkaar snijden in één hoek. In deze hoek is tegen de oostelijke buitenmuur, tussen de twee toegangen in, een platform aangebracht voor de opstelling van mitrailleurs.

De meest zuidoostelijke constructie heeft een min of meer rechthoekige plattegrond, met een uitsparing bij de toegang in de noordelijke hoek. In de noordoostelijke muur zit een opening, die lichtjes naar boven gericht is. In de zuidoostelijke muur zit een schuingerichte opening, min of meer oostelijk georiënteerd.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Franse luchtfoto’s 3/8/1916 (dianummer 2656, FID 1657), 3/5/1917 (dianummer 3/5/1917, FID 1661), Belgische luchtfoto 9/7/1918 (dianummer 2678, FID 1677).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds C.D.H., Inventaire QGT nr 27, map 533, grondplan nr. 320 & nr. 321.
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/8/1918.
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Région de Middelkerke (Plan Directeur), 28/2/1917; Stellungskarte f.d. Küstenabschnitt, Blatt IV, 18/5/1917; Nieuport (Plan Directeur Armée Belge), 1/11/1917; Stellungskarte f.d. Gruppe Nord, Blatt IX, 25/11/1917.
  • DESEYNE A. 2007: De kust bezet 1914-1918, Brugge.
  • LAMBRECHT E. 2013: Ten aanval. De strijd om de voorposten aan de IJzer, Brugge.

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

Vermoedelijk maakten de betonnen structuren deel uit van een geschutstelling. Hun vorm en positie stemmen in ieder geval goed overeen met het plan "Geschützstand für Haubitze und Feldkanone, Offene Anordnung" van het Vierde Duitse Leger (AOK 4 / Marinekorps Flandern). De twee aparte ruimtes van de ene constructie dienden dan voor de opslag van granaten respectievelijk ladingen, de andere ruimte als verblijfplaats voor de manschappen.