Pastorie van het Heilig Hart

Beschrijving

Pastorie in eclectische stijl met neotraditionele en neoromaanse inslag naar bouwplannen uit 1920, gebouwd tegen de noordzijde van de neoromaanse parochiekerk Heilig Hart uit 1901 naar ontwerp van architect Henri Meyns halverwege de Adegemstraat. Uit het bouwdossier blijkt dat op vraag van de stedelijke Commissie voor Stedenschoon de pastorie slechts met twee bouwlagen in plaats van de voorziene drie bouwlagen werd opgetrokken. Het advies van de stedelijke commissie om de kerk in de bouwtrant van de Mechelse begijnhofkerk op te trekken volgde men niet. Stilistisch en qua materiaalgebruik sluit de pastorie eerder aan bij de aanpalende Heilig Hartkerk.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak evenwijdig met de straatrichting. De lijstgevel is uitgevoerd in bak- en zandsteen op een hardstenen plint. De gevelopeningen van de begane grond zijn rondboogvormig, de bovenvensters rechthoekig onder rondboogvormige blinde boogvelden. Alle vensters hebben hardstenen lekdrempels met kwartronde profielen. Witte natuursteen verlevendigt de gevel met speklagen en is in de rondbogen in afwisseling met baksteen gebruikt. Gevelafwerking van getrokken voegen en baksteenrode schildering. Origineel bewaard groen geschilderd deur- en vensterschrijnwerk, ter hoogte van de begane grond met waaiervormige bovenlichten. De houten klampdeur hangt aan grote sierhengsels. Gevelbekroning met een houten kroonlijst op alternerende, sierlijk uitgewerkte consoles.

Volgens de bouwplannen is de pastorie ingedeeld volgens een typerende indeling met spreekkamers vooraan, centrale traphal en private vertrekken achteraan.

• Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1920/0141.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001011903 (1971).