Eigen woning van architect A. Roose van 1955

Beschrijving

Voormalige woning van architect Alfons Roose naar eigen ontwerp uit 1955, opgetrokken in drie bouwlagen onder plat dak.

Voorgevel met asymmetrische gevelcompositie ter hoogte van de begane grond en symmetrische opbouw ter hoogte van de twee bovenverdiepingen. Sterke horizontale belijning door de afzonderlijke bekleding van de benedenverdieping met zwarte leisteen tegenover het gele baksteenparement van de bovenverdiepingen, het breed horizontaal raam met balkon van de eerste verdieping en de overstekende daklijst. Ook de zogenaamde Dudok-voegen (diepe, brede lintvoegen in combinatie met volle, smalle stootvoegen) zorgen voor een horizontaal effect. Verticale accenten door middel van de twee zijpenanten, die worden beklemtoond door de bekleding met zwartgroene natuursteentegels, de smalle lichtvangen links van de voordeur en de rechthoekige vensters van de bovenverdieping. Bovenvensters binnen een donkere, geglazuurde omlijsting met bewaarde lage vensterhekjes. Vernieuwde PVC-ramen naar de oorspronkelijke indeling van de fijnere aluminiumramen en met behouden blauwe borstweringspanelen. Bewaarde metalen voordeur met fijn decoratief traliewerk en deurgreep versierd met gouden schild waarin de initialen van de architect "A.R.".

Voorts is de gevel gedecoreerd met een reliëfsculptuur rechts van de voordeur, de architect met attributen voorstellend, en vijf blokreliëfs met motieven uit fauna en flora boven de ramen van de tweede verdieping. Het balkon met fijn hekwerk rust op geblokte kraagstenen met stermotief.

Volgens het bouwplan kreeg het huis een functionele interieurindeling: nutsvoorzieningen in de kelder, benedenverdieping met praktijk (vestibule, wachtplaats, hal en burelen), woonvertrekken op de eerste verdieping met trap naar de tuin en slaapkamers en badkamer op de verdieping. Alfons Roose ontwierp ook de interieurinrichting en het oorspronkelijke meubilair. Een gedeelte van dit meubilair wordt bewaard in het Stedelijk Museum Hof van Busleyden en volgens de literatuur in het Brusselse Sint-Lukasarchief. De vroegere garage werd in 2001 verbouwd tot apotheek.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2001/0081.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001008085 t.e.m. SME001008087.
  • EGELS P. en VERBAET W. 2001: Naoorlogse architectuur in Mechelen. Alfons Roose in de tijd van Expo '58, RIM 55.4, 4-13.

Auteurs: Wouters, Annelies