erfgoedobject

Huis Den Wereld

bouwkundig element
ID
216659
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216659

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Wereld
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds één breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat) uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, Den Wereld genaamd, dat ten laatste in 1880 werd opgedeeld in twee huizen.

Nummer 9. Heden sobere gerestaureerde lijstgevel onder een 19de-eeuwse kroonlijst op tandlijst en neo-Lodewijk XVI-consoles met dropmotief. De herstelling en renovatie van het huis in 2009 behelsde onder meer de verbouwing van een winkelpui tot de huidige configuratie voor een woonfunctie. De bakstenen gevel met verwerking van natuursteen rondom de gevelopeningen werd op hetzelfde moment herbepleisterd. Vernieuwde houten kruisramen naar historisch model met console op de kruising.

Nummer 11. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen rondom de gevelopeningen. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en vernieuwde kruisramen. Bewaarde houten kroonlijst op tandlijst en neo-Lodewijk XVI-consoles. Verbouwde begane grond.

Bij beide panden werd tijdens plaatsbezoeken in 2006 (nummer 11) en 2007 (nummer 9) een oudere kern vastgesteld, volgens de bouwdossiers behouden: kelders met tongewelf, plafondroosteringen met houten moer- en kinderbalken, natuurstenen consoles en restanten van een oude dakconstructie.

  • Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2006/0606, 2008/0930.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Adegemstraat 1/ p. 79.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1880/0189.

Auteurs: Wouters, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Den Wereld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216659 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.