Huis Gulden Bodem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Gulden Bodem

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen schilddak, waarvan de steile hellingsgraad wijst op een oudere kern. De bouwaanvraag voor de vervanging van een houten puntgevel door de huidige lijstgevel naar een bouwplan van architect of aannemer M. Poplemon dateert uit 1827.

Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met rechthoekige bovenvensters voorzien van natuurstenen hoekstenen en arduinen onder- en bovendorpels. Begane grond met deels bewaarde houten winkelpui uit 1913 op arduinen plint. Van de art-nouveaupui resten nog de trapsgewijs uitzwenkende, geometrische bekroningen van de zijpenanten, het versierd paneelwerk en de geometrische keldergaten. Vernieuwde deuren en raamkozijnen. Gevelbekroning door middel van een omlopende houten kroonlijst op gekoppelde houten consoles.

Verankerde bakstenen zij- en achterpuntgevel met sporen van dubbele ontlastingsbogen.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1980/0172.