Appartementsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw naar ontwerp van de Antwerpse architect E. Lauwers, kadastraal geregistreerd in 1954 in opdracht van M. Lacourt-Staes en R. Roels-Lacourt. Sindsdien grotendeels onveranderd gebleven. Later in gebruik genomen en gerenoveerd als sociale appartementen in eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen, waarbij toenmalige achterbouwen werden gesloopt en de achtergevel werd open gewerkt.

Appartementsgebouw van vier bouwlagen onder een plat dak. Sterk horizontaal benadrukte lijstgevel met veelvuldig gebruik van hardstenen kordons en doorgetrokken lekdorpels. Contrast in materiaalgebruik tussen de bakstenen bovenbouw van platte bruine baksteen met verdiepte lintvoegen en de afwerking van de pui. De pui wordt horizontaal in twee gedeeld, met onderaan een hardstenen plint, geopend met getraliede, rechthoekige keldervensters, en daarboven cementering met imitatiebanden.

Symmetrische bovenbouw, regelmatig geopend door in grootte verschillende rechthoekige vensters, per twee gevat in een gecementeerde omlijsting en per twee traveeën voorzien van getrapte, doorgetrokken lekdorpels. De onderbouw wordt geritmeerd door gelijkaardige vensters en drie rondboogvormige toegangen in een hardstenen omlijsting.

De linker toegang is open en leidt tot een gebouw in het binnengebied. De andere twee toegangen bewaren beglaasde houten, rondboogvormige deuren onder een omlopend bovenlicht, ingevuld met glas in lood, en geflankeerd door in de hardsteen ingewerkte brievenbussen. Het schrijnwerk van de vensters werd volledig vernieuwd.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Mechelen, afdeling II, 1954/55.

Auteurs: Verhelst, Julie; Hooft, Elise