Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Samenstel van een breed- en een achter aansluitend diephuis, elk onder een zadeldak, minstens opklimmend tot de 16de of de 17de eeuw maar in de loop van de 19de en de 20ste eeuw aangepast. De oudst bewaarde bouwaanvraag voor de verplaatsing van de deur in de voorgevel dateert uit 1839. In 1928 werd een bouwaanvraag ingediend voor de verbouwing of vernieuwing van de aanbouwen. Hoofdvolumes gerestaureerd naar ontwerp van architect J. Jonckers uit 1989.

Verankerde bakstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen in traditionele bak- en zandsteenstijl met verwerking van witte natuursteen voor de plint, hoekblokken, steigergaten en daklijst. Gewijzigde rechthoekige vensters onder bakstenen strek en met hardstenen onderdorpels. Rechthoekige deuropening binnen een hardstenen vlakke omlijsting op neuten. Houten vernieuwde kruisramen en paneeldeur onder bovenlicht. Gerenoveerd zadeldak (rode pannen) met centrale dakkapel.

De achtergevel van het aansluitend diephuis is een verankerde puntgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl met gewijzigde gevelopeningen.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1989/0692.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1839/53; 1928/0160.