• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Neoclassicistische lijstgevel met bewaarde oude kern (zie gevelankers ter hoogte van de twee onderste bouwlagen), verbouwd op het einde van de 19de eeuw, onder meer door de toevoeging van één verdieping naar een bouwaanvraag uit 1889 van aannemer Ph. Naegels-Leemans. In 1913 verbouwde begane grond met wijziging en verplaatsing van de gevelopeningen tot gevolg. Gerestaureerd naar ontwerp van architect Karel Beeck uit 2000.

Bepleisterde en witgeschilderde eenvoudige neoclassicistische lijstgevel op hardstenen plint onder houten kroonlijst op fijne klossen met dropmotief. Rechthoekige vensters binnen een geriemde omlijsting met rocaillesluitsteen. Beschilderde hardstenen lekdrempels. Houten vernieuwde T-ramen en klampdeur onder bovenlicht binnen een hardstenen omlijsting. Verbouwde begane grond en toegevoegd balkon op gecanneleerde ojiefconsoles en met sierlijke ijzeren balkonleuning.

Zichtbare oudere kern: verankerde achtergevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, kelder met tongewelf, balkenroosteringen van moer- en kinderbalken met zaagtandversieringen op de geprofileerde balksleutels.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2000/0980.

Auteurs: Wouters, Annelies