Huis Violet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Violet

Beschrijving

Breed enkelhuis met gevel van drie bouwlagen en een breedte van negen meter met art-decowinkelpui en verdiepingen in expo-stijl.

Volgens onderzoek bleef de oude kern van een 16de-eeuws of 17de-eeuws dubbelhuis (1512?) met vroegere trapgevel van vijf traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl behouden. De in de 19de eeuw meermaals verbouwde gevel werd in 1878 omgevormd tot lijstgevel. De winkelpui met art-decozijdeur onder zware kooflijst dateert uit het interbellum. Volgens ontwerp van de Mechelse architect J.B. Verhocht uit 1959 werden op de bovenverdiepingen de 19de-eeuwse vensters verbouwd tot bandvensters met één centrale muurdam en werd de gevel bekleed met matte roomkleurige geveltegels, sporadisch decoratief gecombineerd met grijsblauwe tegels. De vensterhekjes in expo-stijl zijn verwijderd en de ramen vernieuwd.

In de tweede ruimte van de begane grond, nu opengewerkt naar de straatzijde toe, is een 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse schouw met marmeren schouwmantel bewaard.

• Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001003663 en SME001003841 (1835).

Auteurs: Wouters, Annelies