Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Bruul 30 bestaat heden uit drie delen: een hoofdgebouw van drie bouwlagen op de hoek van de Bruul en de Geitestraat; een middengedeelte in de Geitestraat van twee bouwlagen en twee traveeën en ten slotte twee traveeën die voordien deel uitmaakten van het buurpand Geitestraat 34.

Hoekpand van twee (Bruul) en drie (Geitestraat) traveeën over drie bouwlagen onder een rood pannendak, kroonlijst in PVC. In 2006 glad herpleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige en licht getoogde vensteropeningen met arduinen dorpels en recente winkelpui die volledig gelijkvloers in beslag neemt (vlak boven huidige pui restant van oudere winkelpui). Voor de herbepleistering was fragmentarisch nog de verwerking van witte natuursteen in de rode bakstenen gevels te zien aan de zijde van Bruul 32 ter hoogte van de tweede verdieping en bovenaan het hoekgedeelte. De middelste vensteropeningen van de verdiepingen aan de Geitestraat werden blind uitgevoerd. Op de eerste verdieping bleven (aan de zijde van de Bruul) twee 18de-eeuwse houten ramen met zesvlakverdeling en centrale makelaar behouden. Witgeschilderde houten ramen (19de eeuw?) in de overige gevelopeningen.

Lager middendeel aan de Geitestraat van twee bouwlagen en vier traveeën onder rood pannen zadeldak. In 2006 herbepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen onder strek waarvan twee blind uitgevoerd en twee voorzien van witgeschilderde houten zesvlakramen met vast bovenlicht. Gelijkvloers volledig opengewerkt voor recente winkelpui waarboven enkele ontlastingsbogen van voormalige gevelopeningen.

Hoger gedeelte in de Geitestraat maakte samen met huidige Geitestraat 34 ooit deel uit van één woning van vijf traveeën over drie hoge bouwlagen onder zadeldak. Heden zijn de twee linkse traveeën van dit pand toegevoegd aan Bruul 30. Bepleisterde lijstgevel van twee traveeën. Gelijkvloers volledig ingenomen door recente winkelpui. Vensteropeningen met afgeronde hoeken en arduinen dorpels op de verdiepingen. Houten schrijnwerk met kleinhouten op de verdiepingen.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2006/0020.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, p. 36.