• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Rijhuis van drie traveeën en drie en halve bouwlagen onder schilddak met laat-18de-eeuwse of 19de-eeuwse lijstgevel, vermoedelijk naar ontwerp van architect P.F. De Noter uit 1822.

Bepleisterde en witgeschilderde sobere lijstgevel met bewaarde rechthoekige vensteropeningen op beschilderde lekdorpels ter hoogte van de bovenste twee bouwlagen. Gevelaflijning door middel van geprofileerde gootlijst op klossen met druppelvormige ornamenten. Vernieuwde ramen. Aangepaste winkelpui en eerste verdieping.

Tijdens een plaatsbezoek in 2005 aan het licht gekomen oudere kern, volgens bouwdossier van 2007 behouden: kelder met tongewelf, moerbalken op natuurstenen consoles op gelijkvloers, monumentaal gepleisterd plafond met zware moerbalken en kooflijsten en een bijhorende monumentale schouw in de voorkamer op de eerste verdieping.

• Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 2005/0606; 2007/0440.
  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 3/p. 14-15.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001003455 (1822); SME001010590 (circa Eerste Wereldoorlog).

Auteurs: Wouters, Annelies