erfgoedobject

Huis De Mouw

bouwkundig element
ID
216625
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216625

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Mouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak, gelegen in het begin van de Bruul in het gezichtsveld van de Grote Markt. Het ontwerp van de neoclassicistische lijstgevel dateert uit 1818.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige vensteropeningen met verkleinende ordonnantie en met verdiepte panelen op de borstweringen van de bovenvensters. Gietijzeren vensterhekjes en beschilderde vensterdorpels. Bewaard 19de-eeuws gevelmedaillon Securitas. Gevelaflijning door middel van een geprofileerde druiplijst en een houten kroonlijst. Verbouwde begane grond.

Tijdens werken in 2006 aan het licht gekomen oudere kern, volgens bouwdossier behouden: kelder met tongewelf, moerbalken op natuurstenen consoles en met rondstaaf geprofileerde balksleutels, 18de- of 19de-eeuws stucplafond, 18de-eeuwse ramen met draai- of schuifmakelaar in de vroegere achtergevel. Bewaarde wenteltrap met fijne balustertrapleuning uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

  • Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, Bruul 3/p. 6.
  • Stadsarchief Mechelen en Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1936/0560; 2006/0553.
  • Stadsarchief Mechelen - www.beeldbank.be: SME001003411 (1818).

Auteurs: Wouters, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Mouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216625 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.