Huis Dry Koningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Dry Koningen

Beschrijving

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gelegen in het begin van de Bruul en in het gezichtsveld van de Grote Markt, nu met laat 18de- of 19de-eeuwse lijstgevel maar mogelijk met oudere kern.

Het pand maakte volgens Frans Berlemont in de 14de eeuw deel uit van het groot hof "den Aer" of "den Arend", dat zich uitstrekte van de hoek van de Grote Markt tot aan het huidige huisnummer 13.

Van de huidige laat-18de- of 19de-eeuwse gevel is geen bouwaanvraag te vinden. Volgens een bouwaanvraag van 1874 voor de vernieuwing van de winkelpui bestond de gevel toen reeds in zijn huidige ordonnantie.

Bepleisterde en witgeschilderde sobere lijstgevel bekroond met een houten kroonlijst op klossen. Bovenverdiepingen met rechthoekige vensters op beschilderde lekdorpels. Vernieuwde ramen en verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Mechelen, verzameling F. Berlemont, p. 73-75; Bruul 1 p. 76-77.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1874/92.