Reliëf met Heilig Hartbeeld

Beschrijving

Reliëf met Heilig Hartbeeld opgericht ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het geldt naar verluidt als oudste herdenkingsmonument voor de Eerste Wereldoorlog in België.

Het gebeeldhouwde reliëf uit witte natuursteen van de hand van de Antwerpse beeldhouwer Jan Gerrits, ontworpen eind 1918, werd op 15 juni 1919 ingehuldigd. De voorstelling verbeeldt het Heilig Hart en het Belgisch vaandel met lauwertakken, geplaatst in een dorpsgezicht. In de voorgrond staat de Sint-Michielskerk van Brecht, in de achtergrond een dreef met een calvariekruis. Op de sokkel prijkt het gemeentewapen van Brecht en de tekst: "O HEILIG HART VAN JEZUS – GANSCH BRECHT SMEEKTE U IN ANGST EN SMART – BEWAAR ONS KERK EN ONS GEMEENTE [laatste twee regels onleesbaar]". Oorspronkelijk stond het reliëf opgesteld tegen de zijgevel van een bestaand pand pal tegenover het westportaal van de kerk, dat werd gesloopt voor de bouw van residentie Sint-Joris. In mei 2014 kwam het reliëf ongeveer op zijn oorspronkelijk plaats terug, tegen de gevel van het nieuwe woningcomplex.