Burgerhuis van 1913

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1913

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis van 1913

Beschrijving

Burgerhuis met voortuin, afgebakend door decoratief ijzeren hekwerk op een sokkel van blauwe hardsteen, volgens de bouwaanvraag van 1913 opgericht in opdracht van bouwheer Otto Lorenz naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde, gesigneerd op de erker “F.J. Langeraert/ architecte 1913”. Muinklaan 8 en Muinklaan 10, werden in hetzelfde jaar door dezelfde architect ontworpen.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een vernieuwde kroonlijst met oorspronkelijke tandlijst op klossen. Parement van witte en groene baksteen in kruisverband, bepleisterde en wit geschilderde vlakken en blauwe hardsteen voor de plint. Licht uitspringende linker venstertravee, ter hoogte van de souterrain geaccentueerd met een driezijdige uitbouw die oploopt tot een bow-window op de verhoogde begane grond, doorbroken door een vijflicht. De uitbouw wordt bekroond met een balkon met ijzeren borstwering toegankelijk via een deurvenster geflankeerd door twee kleine zijlichten. Rechthoekige muuropeningen met uitzondering van de oculus in de deurtravee, omlijst met florale motieven, en het steekboogvormig venster op de derde verdieping, gevat tussen lisenen die onder de kroonlijst versierd zijn met grote panelen met een schild en kransen. De twee vensters op de bovenverdiepingen in de deurtravee zijn voorzien van onderdorpels met paneelversiering, respectievelijk bepleisterd of uitgevoerd in metselwerk. Vernieuwd schrijnwerk. Deur in een entablementomlijsting met florale motieven op de fries. Oorspronkelijke houten vleugeldeur met invulling met glas en ijzeren deurroosters. Links ernaast de originele brievenbus en rechts in de plint een aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond is volgens de bouwplannen ingewerkt volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een bureau en keuken geflankeerd worden door een hal en een trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een veranda aan de achterzijde.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/7.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara