Burgerhuis ontworpen door F. Bodson en A. Pompe

Beschrijving

Burgerhuis met kantoor, volgens de bouwaanvraag van 1914 gebouwd naar ontwerp van het architectenvennootschap F. Bodson & A. Pompe, in opdracht van de heer Eduard Rossel, handelsreiziger, wonend aan de overkant van de straat, Muinklaan nummer 9. Het huis is gerestaureerd in 2010 onder leiding van architect Eddy Vanzieleghem. De heraangelegde voortuin wordt afgesloten door een strak, ijzeren tuinhek op een sokkel in blauwe hardsteen.

Vooruitstrevend ontwerp, met aandacht voor vernieuwing in de strakke vormgeving, het materiaalgebruik, onder andere staal, de vroege toepassing van het platte dak, en de ruimte-indeling. Enkelhuis van vier bouwlagen en een bijkomende zolderverdieping onder een plat dak verscholen achter een pseudomansardedak met vernieuwde dakvlakramen. Het gebouw zou één van de eerste huizen in Gent zijn met een plat dak. Voorgevel met parement van blauwe hardsteen voor de benedenverdieping en witte baksteen in kruisverband voor de bovenbouw. Bovenbouw verticaal geleed door hoger opgetrokken vlakke hoekpilasters met daartussen een gestapelde driezijdige erker over twee verdiepingen en bekronend balkon met ijzeren hekwerk. De erker is opgebouwd uit een metaalstructuur en wordt verticaal afgeboord door kalkstenen lijsten. De natuurstenen panelen op de borstwering zijn bij de renovatie vervangen door kunststenen. Drieledig balkonvenster op de vierde bouwlaag met geschilderde stijlen van kalksteen onder een doorlopende metalen I-balk. Rechthoekige vensters, guillotineramen in de erker, met vernieuwd houten schrijnwerk naar het oud model met typerende roedeverdeling in de bovenlichten, in het driezijdig uitgebouwd venster op de begane grond met bewaard glas in lood. De met zorg in blauwe hardsteen uitgewerkte benedenverdieping bevat een breed venster en een poort onder een ijzeren I-balk. De pui wordt verfraaid door de geprofileerde plint en omlijstingen van de muuropeningen en een gestileerde middenzuil, die eveneens de erker erboven schraagt. De beglaasde ijzeren vleugeldeur met doorrit naar de achterin gelegen garage, is voorzien van gestileerd smeedwerk.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1914/A/24.
  • DESEYN G. 1990: Huis Rossel: een onbekende realisatie van het architectenvennootschap F. Bodson & A. Pompe te Gent, Gent, Interbellum 10.2, 5-7.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (9 september 2014).

Auteurs: Lanclus, Kathleen