Appartementsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw

Beschrijving

Onderkelderd appartementsgebouw, volgens de bouwaanvraag van 1952 bestaande uit zeventien appartementen, twee conciërgewoningen en zestien autobergplaatsen, gebouwd naar ontwerp van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge en Emile De Nil, in opdracht van Omer Macharis. De namen van de architecten worden tweemaal vermeld in de plint, rechts van de hoofdingang aan de Franklin Rooseveltlaan: 'Ch & Gld Hoge & Em. De Nil/ Architectes – Gand' en links van de uiterst linkse garagepoort aan de zijde van de Muinklaan 'Em. De Nil & Ch. & Gld. Hoge / architectes - Gand'.

Het appartementsgebouw neemt het volledige hoekperceel in tussen de Hofstraat, Muinklaan en Franklin Rooseveltlaan, waardoor de appartementen genieten van een maximale lichtinval en bezonning. Het appartementsgebouw telt zes bouwlagen aan de zijde van de Hofstraat en Muinklaan en zeven bouwlagen met een teruggetrokken achtste bouwlaag aan de Muinklaan en Franklin Rooseveltlaan, onder een plat dak met op elke hoogste bouwlaag telkens dakterrassen afgesloten met een ijzeren reling. Het complex werd ontworpen in een conventionele stijl van de vroege jaren vijftig, aansluitend bij het modernisme van het interbellum. De driekwartrond uitgewerkte hoekerkers en de relingen ter afsluiting van de dakterrassen refereren aan de pakketbootstijl. Het flatgebouw heeft volgens het bouwplan een parement van ‘witte hardsteen of travertijn’, op een onderbouw van blauwe hardsteen met horizontale banden. De horizontaliteit van de gevel aan de Muinklaan wordt enerzijds doorbroken door de uitkragende en omlopende kroonlijst van de lijstgevel halverwege de gevel aan de Muinklaan met één bouwlaag te laten verspringen. Anderzijds wordt de lange gevel aan de Muinklaan op de bovenverdiepingen verticaal doorbroken door de twee hoektraveeën, uitgewerkt als doorlopende driekwartronde erkers, en door de doorlopende rechthoekige erker.

De begane grond wordt in de Hofstraat en Muinklaan doorbroken door zestien rechthoekige garagepoorten en een inkompartij, onder een doorlopende, licht uitkragende, hardstenen latei. De penanten tussen de poorten hebben alle een sobere profilering . De hoofdtoegang tot het appartementsgebouw bevindt zich in de uiterste travee aan de Franklin Rooseveltlaan en heeft een neoclassicistische uitstraling. In de rechthoekige, naar binnen gelegen deuropening met vlakke, hardstenen omlijsting staan aan weerszijden twee vrijstaande, gecanneleerde zuilen in blauwe hardsteen, die een hardstenen kroonlijst dragen waarop de naam 'Résidence Roosevelt' gehouwen staat. De metalen, rechthoekige, dubbele toegangsdeur, ingevuld met glas en voorzien van brievenbussen aan beide zijden, wordt links en rechts geflankeerd door een rechthoekig metalen venster. Beide vensters bevinden zich elk in een afgeronde hoek van het rechthoekige, met blauwe hardsteen bekleedde portaal. De gevel wordt doorbroken door rechthoekige vensteropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk, per travee met doorlopende kalkstenen lekdorpels en gevat in een licht verdiepte, vlakke omlijsting van kalksteen. De vensters in de laatste travee aan de Muinklaan zijn voorzien van een klein balkon, afgesloten door witgeschilderd ijzeren hekwerk.

Het bouwplan toont een kelderverdieping over de volledige oppervlakte van het gebouw met opslagplaatsen voor voedsel en kolen. De gelijkvloerse verdieping heeft zestien autobergplaatsen, alle met toegang in de Hofstraat en Muinklaan. Aansluitend op zowel de inkom in Franklin Rooseveltlaan als in de Muinklaan bevindt zich een opslagplaats voor kinderrijtuigen en een trap en lift naar de bovenliggende verdiepingen. Daarachter ligt er telkens één conciërgewoning met slaapkamer, keuken en badkamer. Beide conciërgewoningen kijken uit op een gezamenlijke koer met opslagplaats voor fietsen. Op de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde verdieping bevinden zich telkens drie appartementen waarvan twee appartementen met twee slaapkamers en één appartement met drie slaapkamers. Elk appartement heeft een eigen living en eetkamer, een keuken, een bureau, een badkamer en een aparte slaapkamer voor de meid. De plattegrond toont op de zesde verdieping een bijkomend appartement met dezelfde opbouw als de appartementen met drie slaapkamers. De zevende verdieping omvat een zeventiende appartement met dezelfde voorzieningen als de vorige appartementen, maar met vier slaapkamers en een bijkomende slaapkamer voor de meid.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1952/P/47.

Auteurs: Depuydt, Katrijn