Hoekhuis ontworpen door Geo Bontinck

Beschrijving

Hoekhuis in nieuwe zakelijkheid met bewaarde gemetste bloembakken en voortuin aan de zijde van de Muinklaan, afgesloten door ijzeren buishekwerk op een sokkel van baksteen met dekstenen van blauwe hardsteen, volgens een bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van Eug. Dujardin naar ontwerp van architect Geo Bontinck. De gevel is in de plint aan de zijde van de Hofstraat gesigneerd met “Geo Bontinck / Arch_1932”.

Gedeeltelijk onderkelderd burgerhuis op de hoek van de Muinklaan en de Hofstraat, van drie bouwlagen aan de Muinklaan en een lagere aanbouw van twee bouwlagen en een aansluitende garage van één bouwlaag aan de Hofstraat, onder een plat dak. Parement van gele baksteen in halfsteensverband met Dudokvoegen, op een plint van blauwe hardsteen. Afgeronde hoektravee met doorlopende bandramen op de eerste en tweede verdieping. Overgang naar de Hofstraat door een licht uitspringend gevelvlak met in de eerste travee een bewaard metalen ladderraam van het trappenhuis, ingevuld met eenkleurig glas in lood. Rechthoekige vensteropeningen met geglazuurde, zwarte tegels als lekdorpels, waarbij enkele benedenvensters aan de Hofstraat de metalen ramen bewaren. Verdiepte inkompartij geaccentueerd door decoratief metselwerk waarin de oorspronkelijke houten deur met invulling van glas bewaard is gebleven. Identieke deur bewaard aan de zijde van de Hofstraat.

De plattegrond bevat volgens de bouwplannen een inkompartij met trappenhuis waarrond zich een salon en woonkamer bevinden. Achteraan het perceel, aan de zijde van de Hofstraat, bevindt zich de keuken, met toegang tot een koertje met het toilet, en aansluitend een garage met afzonderlijke toegangsdeur. Op de verdiepingen bevinden zich vier slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/M/10.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara