erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door L. Boulpaep

bouwkundig element
ID
216597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216597

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk op een sokkel in blauwe hardsteen , volgens een bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van bouwheer Antoine Laenen naar ontwerp van architect Leo Boulpaep.

Gedeeltelijk onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen (in tegenstelling tot de vier bouwlagen van het ontwerp) onder een plat dak. Lijstgevel beëindigd door een gecementeerd gevelvlak onder hardstenen dekstenen. Parement van rode baksteen, cementering met schijnvoegen op de erker, gecementeerde vlakken waarvan sommige met decoratieve motieven en blauwe hardsteen voor de dorpels en de plint. Geaccentueerde rechter venstertravee met vooruitspringend gevelvlak en een gebogen gecementeerde erker die doorloopt over de eerste en tweede verdieping. Op de gelijkvloerse verdieping rondboogvormige vensteropening, omlijst met een decoratieve hanenkamboog in witte natuursteen. Linker deurtravee met twee rechthoekige vensteropeningen, met in de borstweringen gecementeerde vlakken met florale motieven in laagreliëf. De vensters op de gelijkvloerse en eerste verdieping bewaren hun origineel houten schrijnwerk met typerende roedeverdeling. Oorspronkelijke houten deur met invulling met glas en ijzeren deurrooster, bekroond door een luifel op consoles met erboven een rechthoekig bovenlicht.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een voorplaats en eetkamer geflankeerd worden door een inkompartij en trappenhuis. Aansluitend bevinden zich de keuken en een washuis naast de buitenruimte. Op de eerste verdieping bevindt zich een eetplaats en keuken, een kamer en badkamer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/M/41.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door L. Boulpaep [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216597 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.