Architectenwoning Albert De Wilde

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis met bewaarde voortuin, afgesloten door ijzeren buishekwerk boven een bakstenen sokkel en gevat tussen bakstenen pijlers met hardstenen dekstenen, volgens een bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht en naar ontwerp van architect Albert De Wilde. Zijn naam wordt vermeld op een metalen plaatje, bevestigd aan het toegangshek, namelijk “A. De Wilde/ architecte”.

Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, op een plint van blauwe hardsteen. Parement van bruine baksteen in halfsteens verband met Dudokvoegen, gecombineerd met decoratief metselwerk voor de borstweringen van de vensters in de deurtravee. Geaccentueerde linkertravee met een rechthoekige bakstenen erker onder een betonnen luifel die over de gelijkvloerse en eerste verdieping doorloopt. Rechthoekige vensteropeningen met bakstenen rollagen als bovendorpel en hardstenen lekdorpels, ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. Vierlicht op de bovenverdieping met bakstenen tussenstijlen, onder een betonnen luifel. Deurtravee met verdiepte venster- en deuropeningen. De oorspronkelijke houten deur met getralied venstertje bleef bewaard, alsook het bovenlicht boven een betonnen luifel met invulling met structuurglas in lood.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een opeenvolging van woonkamers geflankeerd wordt door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een keuken naast een buitenruimte met koer en tuin. Op de verdiepingen bevinden zich de slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/M/32.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara