Hoekhuis ontworpen door P. Buyck

Beschrijving

Architecturaal geheel van twee burgerhuizen (samen met Muinkkaai 62) volgens de bouwaanvraag van 1907 opgericht in opdracht en naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Hoekhuis met een verhard voortuintje aan de zijde van de Muinklaan.

Enkelhuis van twee traveeën aan de Muinklaan en drie traveeën aan de Muinkkaai. Het gebouw heeft drie bouwlagen boven een souterrain onder een mansardedak (leien en pannen, nok evenwijdig aan de Muinkkaai). Lijstgevel beëindigd door een fries met guirlandes en een vernieuwde kroonlijst. Parement van baksteen met horizontale banden, aan de zijde van de Muinklaan met witte en groene geglazuurde baksteen, aan de zijde van de Muinkkaai met gele en zwarte ongeglazuurde baksteen. Hoge bepleisterde en geschilderde plint. Aan de zijde van de Muinklaan geaccentueerde linkertravee met afgeronde hoekpenant en met driezijdige betonnen erker met erboven een balkon afgesloten met betonnen balkonhek. Aan de zijde van de Muinkkaai geaccentueerde, hoger opgetrokken middentravee, uitlopend in een dakvenster, waarin de vensteropeningen gevat zijn in een nis tussen geprononceerde lisenen. Combinatie van rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen waarin het schrijnwerk vervangen werd.

De plattegrond is volgens de plannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een opeenvolging van salons en een veranda, geflankeerd wordt door een vestibule en trappenhuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/Q/10.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Muinklaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara