Rijhuis van 1906

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis van 1906

Beschrijving

Burgerhuis volgens de bouwaanvraag van 1906 opgericht in opdracht van Maria Brandes. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Bepleisterde en geschilderde gevel met imitatiebanden uitwaaierend boven het benedenvenster en deur, horizontaal bijkomend geleed door middel van kordonlijsten en doorgetrokken lekdrempels, op een plint in geschilderde blauwe hardsteen. Steekboogvormige muuropeningen met houten T-ramen en geriemde omlijstingen op de bovenverdiepingen, en paneelversiering met cirkels onder de dorpels. Behalve op de eerste verdieping bleef het origineel schrijnwerk bewaard. Rechts bewaarde rechthoekige, houten deur met glazen paneel en ijzeren deurrooster, met bovenlicht. Links naast de deur is een voetschraper ingewerkt in de plint.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens het traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een opeenvolging van plaatsen geflankeerd wordt door een vestibule en trappenhuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/C/10.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara