Winkelpand met pui

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand met pui

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws handelspand waarbij vooral de bewaarde en verzorgd uitgewerkte houten winkelpui bepalend is, als getuige van de handelsactiviteit.

In 1903 werd er op het kadaster een magazijn geregistreerd (op de locatie van nummers 2 en 2A) als nieuwbouw in eigendom van de winkeliersfamilie Rubens – Beckers (zie Onze Lieve Vrouwstraat nummer 26). Het pand is gesigneerd op een gevelsteen: "J. Wijnants/ aannemer/ bouwmeester".

De handelszaak, geregistreerd als magazijn, was een samenvoeging van twee panden. Links een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien tentdak en rechts een lager volume (nummer 2A) van eveneens drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. De gevel van nummer 2A werd zeer sterk aangepast (winkelpui op de begane grond en nieuwe muuropeningen op de verdieping). Van beide panden is het oorspronkelijke interieur waarschijnlijk niet meer bewaard.

In het linkerpand (nummer 2) is er een houten winkelpui op een hardstenen sokkel met centrale deuropening en een etalage aan beide zijden hiervan. De pui heeft diamantvormige motieven, tandlijsten en een uitgewerkte kroonlijst. Het schrijnwerk rond de nieuwe beglazing is recent. Op de verdieping drie getoogde muuropeningen met hardstenen negblokken. Het centrale venster is hoger en heeft een hardstenen latei met hierboven een nis en ontlastingsboog met sluitsteen en negblokken. De hardstenen lekdrempels lopen door als kordon over de gevel.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling I (Bilzen), 1903/31.

Auteurs: Verwinnen, Katrien