Wederopbouwwoning OSB van 1919

Beschrijving

Neotraditionele wederopbouwwoning opgericht na de Eerste Wereldoorlog met steun van het "Oeuvre Suisse en Belgique" en gedateerd door een schildje boven de deur "OSB/ 1919". De woning is gelegen tegen de steenweg tussen Tienen en Sint-Truiden.

Historiek

Op de mutatieschets en de bijhorende mutatiestaat van het kadaster werd in 1920 de "gehele heropbouwing" van puinen geregistreerd als eigendom van Emiel Haenen – Vanderwelpen. Voortgaande op het schildje boven de deur is de heropbouw gebeurd met steun van het "Oeuvre Suisse en Belgique" in 1919.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren het niet alleen Belgische en Duitse initiatieven die de Belgische wederopbouw op gang trokken. Vanuit het neutrale Zwitserland werd het "Oeuvre Suisse en Belgique" (1916-1920) opgericht door architect Eugen Probst. Er werden fondsen verzameld voor de volledig of gedeeltelijk verwoeste woningen bij neutrale geldschieters en vrijgevige Zwitsers. De helft van de kosten voor de heropbouw van een woning werd betaald door het comité en de andere helft bestond uit een renteloze lening. Voor de bouw van nieuwe woningen deed het OSB beroep op Belgische architecten en aannemers. Ondanks het feit dat het initiatief sterk aansloot bij de Duitse wederopbouw in België onderhield het nauwe contacten met de Nationale Komiteit, de KCML en de VBSG. Kenmerkend zijn de gevelstenen die aangebracht werden op de gevels en de meestal regionalistische en neotraditionele stijl.

Voor de streek rond Tienen is dit de enige bekende woning opgericht met steun van het OSB. De gekende wederopbouwwoningen situeren zich in de streek tussen Aarschot, Mechelen, Brussel en Leuven, met meerdere voorbeelden in Grimbergen en Zemst.

Beschrijving

Woning van anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Zoals gebruikelijk was bij het wederopbouwinitiatief van het OSB werd er gebruik gemaakt van neotraditionele elementen, al is deze woning veel soberder uitgewerkt dan de andere gekende voorbeelden. Aanwezig zijn de omlopende band in natuursteen, steigergaten met een natuurstenen omlijsting, dakvenster met tuitgeveltje, muurvlechtingen en gedichte oculi. De plint bestaat uit breuksteen. Alle muuropeningen zijn rechthoekig (mogelijk met aanpassingen) en hebben nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tienen, afdeling XI (Hakendover), 1920/8.
  • VAN DEN MOOTER J. 2007: Duitse wederopbouwinitiatieven in België tijdens de Eerste Wereldoorlog, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Universiteit Gent, 83-86.
  • NUYTTEN D. 2007: Het Oeuvre Suisse Belge en de heropbouw van landelijke woningen en hoeves tijdens de Eerste Wereldoorlog in de streek van Zemst, Land in zicht 76, 4, 10-15.

Auteurs: Verwinnen, Katrien