Bunker Verbindingskanaal BN11

Beschrijving

De antitankbunker maakt deel uit van de linie langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen en werd aangelegd samen met het kanaal in de jaren 1930. De bunker is gelegen ten noordoosten van het samenkomen van het verbindingskanaal Briegden-Neerharen en de Zuid-Willemsvaart aan een brugovergang over het kanaal.

BN11 hield de controle over de brug. Het is een massieve tweeverdiepingsbunker met een dak van 1,75 meter dik, een frontmuur van 1,90 meter dik, zijmuren van 1,30 meter dik en een achterwand van 1 meter dik.

Via een stalen deur komt men in een kleine sluis met recht tegenover de deur een schietgat voor een licht machinegeweer en de uitmonding van een handgranaatbuis om de ingang te beschermen. Links is er een blindendeur die toegang geeft tot de voorkamer met een handbediende ventilator, het ontsnappingsluik, klimijzers die naar de observatiekoepel leiden en een trap naar de kelderverdieping. In de kelder bevonden zich een munitieopslagplaats, een rustplaats en de toiletten. Vanuit de voorraadkamer gaat men naar de schietkamers. Links was er in de schietkamers de ruimte voor het 47mm antitankkanon. In de middelste ruimte kon, op een Chardôme-affuit, een zware mitrailleur of een mitrailleurgeweer opgesteld worden. Rechts was de ruimte voor het zoeklicht met daarachter de ruimte voor de schietpositie voor een handvuurwapen die de toegangsdeur onder schot kon houden en tevens het granaatwerpgat kon bedienen om de ingangssluis te beschermen.

Verder beschikt de BN11 over vijf granaatwerpgaten om de vijand buiten op afstand te houden. De waarnemer in de observatiekoepel kon eveneens met een licht machinegeweer door een van de zes openingen de vijand bestoken. De waarnemer stond in verbinding met de schietkamers via spreekbuizen zodat hij aanwijzingen aan de schutters kon geven waar te vuren. De dode hoek van BN11 werd gedekt door de vandaag verdwenen bunker arbi 55.

Een VZW heeft zich vandaag over deze bunker ontfermd en de bunker werd recent gerestaureerd.

• Informatie verkregen van Guy Hoofs, Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken (juli - augustus 2014).
  • JANSSEN E. 2005: De Bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.
  • VERNIER F.2007: Les fortifications belges au 10 mai 1940. La défense du canal Albert et des canaux exterieurs, La Belgique sous les armes 3, Erpe.

Auteurs: Verwinnen, Katrien