Bunker Verbindingskanaal BN10

Beschrijving

De bunker in de noordoostelijke sluiswand van de sluis van Neerharen maakt deel uit van de linie langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen. Deze linie werd aangelegd samen met het kanaal en de sluizen in de jaren 1930.

BN10 bevindt zich in de sluiswand van de tweede sluis in dit verbindingskanaal en is uitgerust met 2 naast elkaar gelegen schietruimten voor Maxim machinegeweren op Chardome affuit, hiervan zijn de neergeklapte stalen buitenluiken nog aanwezig. Hoog boven de schietgaten steekt een betonnen platform uit dat diende om een cointet element op te parkeren dat ingeval van nood de sluisovergang moest blokkeren. Vandaag is deze bunker herbestemd als vleermuizenonderkomen.

• Informatie verkregen van Guy Hoofs, Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken (juli - augustus 2014).
  • JANSSEN E. 2005: De Bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.
  • VERNIER F.2007: Les fortifications belges au 10 mai 1940. La défense du canal Albert et des canaux exterieurs, La Belgique sous les armes 3, Erpe.

Auteurs: Verwinnen, Katrien