Bunker Verbindingskanaal BN7

Beschrijving

De bunker maakt deel uit van de linie langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen en werd aangelegd samen met het kanaal in de jaren 1930. Deze bunker behoort tot het type bunker voor twee Maximmitrailleurs, dit was het meest voorkomende type bunker. De bunker is gelegen aan de westelijke oever van het kanaal en gelegen tussen de sluizen van Lanaken en Neerharen.

BN7 was uitgerust met 2 Maxims op Chardome affuit voor flankeringsvuur ter verdediging van een oversteek van de vijand over het verbindingskanaal, 2 granaatwerpgaten en een schietgat voor handvuurwapens van het type FM.30 machinegeweer (cal 7,62mm) aan de frontzijde. De bunker is gemaakt van gewapend beton met afgeronde muren van ongeveer 1 meter dikte naar gelang de blootstelling aan vijandelijk vuur. Vandaag is deze bunker herbestemd als vleermuizenonderkomen.

• Informatie verkregen van Guy Hoofs, Vriendenkring Oorlogsdocumentatie Groot-Lanaken (juli - augustus 2014).
  • JANSSEN E. 2005: De Bunkers van de Grensstelling langs de Limburgse Kanalen (1934-1940), België onder de wapens 27, Erpe.
  • VERNIER F. 2007: Les fortifications belges au 10 mai 1940. La défense du canal Albert et des canaux exterieurs, La Belgique sous les armes 3, Erpe.

Auteurs: Verwinnen, Katrien