Sint-Adriaanskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Adriaanskapel

Beschrijving

Pijlerkapel gelegen op de hoek met de Sint-Adriaansweg. De kapel stond al weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1776) als "Cappel Adruon". De literatuur maakt melding van een 18de-eeuws beeld van Sint-Adrianus in de kapel dat volgens de legende uit de Laak zou zijn gevist. Dit beeld, nu gestolen, stond samen met een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de kapel. De kapel werd in de jaren 1980 gerenoveerd.

Kapel op een rechthoekige plattegrond opgebouwd uit bak- en kalkzandsteen onder een pannen zadeldakje (nok loodrecht op de straat). Getrapte puntgevels met op de voorgevel een ijzeren kruis. Rondboognis met een kalkzandstenen omlijsting met waterlijstje en afgesloten met een raam en ijzeren tralie.

• WOUTERS V. 1998: Legendarisch en vroom Hageland. Van vermaard bedevaartsoord tot eenvoudige veldkapel in Hageland en Vlaams-Brabants Haspengouw, Leuven, 195.

Auteurs: Verwinnen, Katrien