Vakwerkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vakwerkhoeve

Beschrijving

Langgestrekte vakwerkhoeve uit begin 20ste eeuw, schuin ingeplant ten opzichte van de straat. De hoeve werd kadastraal geregistreerd in 1915, met ingebruikname in hetzelfde jaar, als eigendom van landbouwer Marcellus Morren – Secretin.

Hoeve met stijl- en regelwerk van anderhalve bouwlaag onder een overkragend pannen zadeldak. In de voorgevel zit minstens nog één zichtbare ankerbalkkop. Gecementeerde en deels gepikte voet en gepikte stijlen met gewitte lemen vullingen. Rechthoekige muuropeningen met houten kozijnen (één vernieuwd). Het woongedeelte bevindt zich in de rechtse traveeën. De rechtse zijgevel heeft een pannen beschieting. Interieur met in de gang van het woonhuis een zwart-witte tegelvloer.

Het erf voor de woning is afgezet met een 20ste-eeuwse betonnen afsluiting en een laag bakstenen bijgebouw onder een pannen zadeldak. Links naast het erf (nu voor de aanpalende nieuwe woning) staat een monumentale eik. Rechts vooraan stond in het verleden nog een bakhuis uit de bouwperiode van de hoeve.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Nieuwerkerken, afdeling I (Nieuwerkerken), 1915/8.

Auteurs: Verwinnen, Katrien