Hof ter Winckele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Winckele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Winckele

Beschrijving

Historische hoeve waarvan de oorsprong mogelijk opklimt tot 1676, zie jaartal in de straatgevel; vandaag gaat het om een overwegend 20ste-eeuws hoevecomplex waarvan de diverse onderdelen U-vormig zijn ingeplant ten zuiden van een grotendeels met gras begroeid erf. Ten zuiden ligt het L-vormige hoofdvolume waarvan de huidige configuratie kadastraal werd geregistreerd in 1931. De overluifelde toegang in de zuidwestelijke hoek en het aansluitende westelijke bijgebouw werden pas in 1987 geregistreerd. De ten zuiden aangrenzende verkavelingen werden kadastraal ingetekend in 1973.

Op de Ferrariskaart van 1771-1777 staat op deze locatie een drietal gebouwen afgebeeld op een met bomen afgezet perceel met in de zuidoostelijke hoek sporen van een rechthoekige omgrachting. Een benaming ontbreekt. Zowel de Vandermaelenkaart als de Poppkaart uit het midden van de 19de eeuw tonen U-vormig ingeplante, losse bestanddelen met een bijkomend volume verder ten noorden; bij Vandermaelen is er sprake van F(er)me Ter Wenkelen, bij Popp 't Hof ter Winkelen. In 1869 werd op het kadaster de afbraak van het westelijk gelegen volume geregistreerd, tegelijkertijd met wijzigingen aan het zuidelijke volume, vermoedelijk het woonhuis. Tijdens het interbellum werden beide overblijvende volumes vervangen door het huidige L-vormige volume, mogelijk met behoud van een deel van het oudere woonhuis, aangezien er sprake is van een vergroting van het woonhuis; een boomgaard lag verder naar het noorden en ten noordoosten van het woonhuis lag er een bakhuis dat werd gesloopt; deze wijzigingen werden op het kadaster ingetekend in 1931.

Verankerde baksteenbouw, vandaag witgeschilderd op gepikte plint onder pannen zadeldaken met verspringende noklijnhoogte en gevat tussen aandaken. Het centraal gelegen woongedeelte, mogelijk het oudste gedeelte of met oudere kern, telt vijf traveeën en heeft een sterk overkragend zadeldak aan de zuidzijde; de lijstgevel met dubbelhuisopstand is geopend door beluikte rechthoekige vensters die voorzien zijn van hardstenen dorpels. De gelijkaardig uitgewerkte doch iets eenvoudiger erfgevel vertoont rechts twee opkamervensters boven getraliede keldervensters. Ook de aansluitende bijgebouwen, waaronder stallen en schuur, zijn eenvoudig van uitzicht en vertonen overwegend rechthoekige muuropeningen onder een houten latei.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Londerzeel, afdeling 1 (Londerzeel), 1869/15, 1931/50, 1971/32, 1973/37, 1987/78.