erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
216431
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216431

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mooi uitgewerkte en gaaf bewaarde rijwoning met lijstgevel uit het interbellum, in 1937 kadastraal geregistreerd als 'nieuwe opbouw' in eigendom van 'Emile Gustave Gilis-Truyens, werkman' op de plaats van een vroegere boomgaard. Mogelijk in oorsprong een cafeetje, zie de vermelding 'dortor', een Hoegaards bier, in het glas in lood naast de deur

Het betreft een verzorgd enkelhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; het ontwerp is van de hand van 'architekt P. Sondervorst' zoals blijkt uit het opschrift onderaan rechts. De begane grond met uitgewerkte onderbouw van blauwe hardsteen is overigens volledig betegeld, uitgevoerd door 'terra-cotta CLAES Bruxelles', zie tegelopschrift onder de tegel met vermelding van de architect. Links is er een inkomportaal met verdiepte rechthoekige deur; rechts ervan een afgeronde hardstenen pijler, ter ondersteuning van de latei; bovenaan in de pijler zit er glas in lood met voorstelling van zonnestralen en opschrift 'DORTOR' verwijzend naar een Hoegaards bier; erboven bevindt zich een bovenlicht met art-decomotieven, die herhaald worden in het radvenster rechts op de benedenverdieping; tussen beide is er een puivenster; bewaard schrijnwerk.

De grotendeels licht overkragende boverdieping is uitgevoerd in baksteen en slechts ten dele betegeld; ze wordt gemarkeerd door een iets hoger oplopende, betegelde pilaster in het midden met links ervan een rad- en deurvenster met balkon; rechts een eenvoudig rechthoekig venster; op de bovenverdieping werd het schrijnwerk vernieuwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Hoegaarden, afdeling 1 (Hoegaarden), 1937/30.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.