Hoekhuis ontworpen door M. Fétu

Beschrijving

Onderkelderd appartementsgebouw, gelegen op de hoek van de Koning Albertlaan met de Raketstraat en gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1925 naar ontwerp van architect Maurice Fétu, in opdracht van Gaston de Landtsheer, toenmalig ondervoorzitter van de Gentse Liberale Kring. De gevel is gesigneerd rechts bovenaan de pui met "M. Fetu/ Architecte". Gelijktijdig met het hoekhuis liet de bouwheer een naburig burgerhuis (nummer 144-150) ontwerpen door dezelfde architect (gevelsteen links bovenaan de pui "L’architecte/ Mce Fetu").

Hoekhuis van vier bouwlagen en negen traveeën, meer bepaald vier traveeën aan de Raketstraat, een afgekante hoektravee en vervolgens vier traveeën aan de Koning Albertlaan, onder verhoogde zadeldaken (leien en pannen, nok evenwijdig met de straat), met vijf oeils-de-boeuf en een dakkapel langs de Koning Albertlaan onder een gebogen fronton en voorzien van vleugelstukken. De lijstgevel wordt beëindigd door een brede kwartholle lijst. Sober parement van rode baksteen in kruisverband, verlevendigd door middel van bepleisterde en geschilderde gevelelementen, op een deels beschilderde onderbouw in blauwe hardsteen. De plint wordt doorbroken door vijf gebogen keldervensters. Sterk verticaliserende bovenbouw waarbij de vensters per travee gevat zijn tussen lisenen en benadrukt worden via doorlopende, geschilderde vensteromlijstingen. De tweede travee langs de Koning Albertlaan wordt gemarkeerd door een doorlopende betonnen erker op de twee bovenste verdiepingen, ondersteund door twee uitgewerkte consoles met voluten en afgelijnd door een gebogen kroonlijst met centrale cartouche. Rechthoekige muuropeningen op de eerste, tweede en derde bouwlaag; schouderboogvormige op de bovenste verdieping, met uitzondering van een ovaal venster op de bovenaan de deurtravee. Vernieuwd schrijnwerk. De toegang bevindt zich aan de Koning Albertlaan en wordt links geflankeerd door een voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje.

Het appartementsgebouw omvat volgens het bouwplan vier grotendeels identieke appartementen en een kleiner appartement voor de conciërge. In de kelder bevindt zich de verwarming en per appartement zijn er afzonderlijke kelderruimtes voor voorraad en kolen. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich rechts langs de Koning Albertlaan een garage en achterliggend een koertje. Links ervan bevindt zich de toegang met het trappenhuis. De appartementen hebben een gelijkaardige schikking met een eetkamer in de travee met de erker en aansluitend salon in de hoektravee. Langs de Raketstraat zijn de keuken en twee slaapkamers ondergebracht. In het binnengebied is de badkamer, het sanitair en een bijkomende slaapkamer voorzien. De vertrekken voor de conciërge bevinden zich in de uiterst rechtse travee, meer bepaald de twee verdiepingen boven de garage. Onder het dak bevinden zich een zolderkamer, zes mansardekamers en een sanitair vertrek.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/A/1.

Auteurs: Verhelst, Julie