Dokterswoning ontworpen door M. De Vaere

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1923 naar ontwerp van ingenieur-architect M. De Vaere, in opdracht van dokter Jozef Jan Vercoullie.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel wordt afgelijnd door middel van een attiekbalustrade. Geel en oranjekleurig baksteenparement in kruisverband op hardstenen plint, die doorbroken wordt door twee rechthoekige keldervensters. Baksteen wordt gecombineerd met blauwe hardstenen lateien en lichte kleuraccenten, bekomen door het gebruik van cementering als imitatienegblokken en -hanenkammen rondom de muuropeningen van de begane grond, en als afwerking van erker en attiek. Markerende, gevelbrede, gebogen erker op de eerste verdieping op uitgewerkte consoles, met centraal een steekboogvormig venster geflankeerd door twee rondboogvensters, gevat in geprofileerde omlijstingen. Verzorgde detaillering en decoratieve afwerking van de borstweringen, stijlen en zwikken van de erker. Bewaard houten schrijnwerk met typerende roedeverdeling en gekleurd, gestructureerd glas in de bovenlichten van de bovenvensters, en met bewaarde rolluiken op de benedenverdieping. Rechthoekige, houten vleugeldeur met grote glazen panelen en fijn ellipsvormig ijzerwerk, onder een steekboogvormig bovenlicht met gelijkaardig ijzerwerk. Links naast de toegang werd een voetschraper aangebracht in de plint met daarboven in het parement een aansluiting voor een buitenkraantje.

Traditioneel plan van een enkelhuis met op de begane grond, volgens het bouwplan, een afzonderlijke kamer aan de straatzijde, en daarachter twee aansluitende vertrekken met zicht op de tuin. Deze worden rechts geflankeerd door de circulatie-as met het trappenhuis, die vervolgens leidt tot enkele achterkamers, die vermoedelijk dienst doen als keuken, schotelhuis, wasplaats, eventueel een bergplaats en toilet, gesitueerd in een achterbouw. Op de bovenverdieping bevinden zich twee ruime kamers in het hoofdvolume, en vervolgens een toilet en twee kleinere vertrekken in de achterbouw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/148.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sofie Lambein, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie