Herenhuis naar ontwerp van F.J. Langeraert

Beschrijving

Herenhuis met art-deco-inslag, volgens bouwaanvraag van 1924 gebouwd in opdracht van A. Colle naar ontwerp van architect – decorateur F.J. Langeraert.

Het enkelhuis telt twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen). Lijstgevel in platte rode baksteen in Vlaams verband met veelvuldig gebruik van kalksteen en cementering voor omlijstingen van de muuropeningen en decoratieve panelen op borstweringen. Plint van blauwe hardsteen met getraliede keldergaten. Asymmetrische gevelordonnantie onder een aflijnende gekorniste kroonlijst met tandlijst en eierlijst. Variërende vensteropeningen met glas-in-looddecoratie in de bovenlichten, met uitzondering van de vierde bouwlaag, en decoratief uitgewerkte omlijstingen. Op begane grond twee vensters en deur met afgekante bovenhoeken, gevat in kalkstenen omlijsting met sluitsteen. Op de bel-etage rechthoekige vensters, boven de deur met erkervormige uitbouw. De derde bouwlaag bevat een trapezoïdale erker, oorspronkelijk met balkonhek, en in de deurtravee vensters met spiegelboogvorm, waarvan de borstwering is versierd met decoratieve panelen met schildjes. De vensters van de bovenste verdieping zijn opgevat als drielicht en vijflicht, laatstgenoemde met ijzeren tralie, de borstwering onder het vijflicht heeft een versiering van vijf reliëfs met gestileerd bloemmotief. De linker travee wordt op de derde en vierde bouwlaag gevat tussen lisenen. De verdiepte deur met getrapte dagkanten heeft een omlijsting met florale motieven en ronde arduinen schamppalen. De dubbele houten deur is beglaasd en voorzien van glas in lood en een ijzeren rooster in art deco. Ingewerkte hardstenen brievenbus links naast de deur. In de plint is een voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje voorzien.

Volgens de bouwplannen ontvouwt de plattegrond op de gelijkvloerse verdieping uiterst rechts een koetspoort met toegang tot het trappenhuis, gelegen achter een spreekkamer. Achter de trap is een bureel voorzien in een erker aan de tuinzijde. Links bevindt zich een enfilade van een eetkamer, keuken, speelkamer en een wasplaats, laatstgenoemden eveneens met erkers uitziend op de tuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/B/99.

Auteurs: Lanclus, Kathleen