Vierkantshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve

Beschrijving

Vierkanthoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, gewijzigd in de 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met verwerking van kalksteen (omlijstingen) gegroepeerd rondom het gekasseide erf.

Buitenmuur van de stalvleugel met rondbooginrijpoort aan de Opheimstraat, werd achteruit geplaatst na de Tweede Wereldoorlog.

Ten oosten van het erf, boerenburgerhuis met voorgevel aan de steenweg Sint-Truiden-Hannuit; witgekalkt dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zelfde ordonnantie voor voor- en achtergevel. Getoogde vensters met vlakke omlijstingen, naar boven uitstekende sluitsteen en licht geïncurveerde latei. Getoogde deur met gestrekte tussendorpel en stijlen op neuten. Twee vensters vernieuwd in de 20ste eeuw. Zijpuntgevels met schouderstukken en vlechtingen.

Aan de erfzijde, links van de doorrit, rechthoekige deur en venster in vlakke kalkstenen omlijsting overspannen door een ontlastingsboog; stalgedeelte rechts van de poort, grotendeels herbouwd in de 20ste eeuw evenals de stallingen ten westen van het erf.

In de noordvleugel, tegenover het poortgebouw, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rondboogpoort in vlakke omlijsting met negblokken; in het verlengde ervan, tweede schuurgebouw met lagere nokhoogte.