Villa ontworpen door M. Van den Hende

Beschrijving

Villaatje op de hoek met de Verpleegsterstraat, volgens de bouwaanvraag van 1928, opgetrokken in opdracht en onder leiding van Maurice Vincke. Op de bouwplannen, ondertekend door architect M. Van den Hende, is het gebouw in spiegelbeeld getekend. De omringende tuin is toegankelijk via een ijzeren voetgangershek aan bakstenen hekpijlers in de Verpleegsterstraat en een dito inrijhek aan de Duifhuisstraat.

Volledig onderkelderde villa van twee bouwlagen onder plat dak met witgecementeerde gevels met schijnvoegen, uitgewerkt in neoclassicistische stijl, op een donkergrijs geschilderde onderbouw met kleine rechthoekige keldervensters. Op de bouwplannen wordt het geheel bekroond door een opengewerkte attiek met balusters. Voorgevel aan de zijde van de Verpleegsterstraat, gemarkeerd door een licht uitspringend linker risaliet afgelijnd met hoekblokken en op de verhoogde begane grond, een driezijdige erker met bekronend balkon met balusterhek, en een veelhoekig uitgebouwde rechter hoektravee. Gebogen vensters met vernieuwd schrijnwerk, met uitzondering van één ovaal in de deurtravee. Voorts, rondboogvormige deur met bovenlicht met kleine roedeverdeling, voorafgegaan door een bordes met twee trappen, afgezet met een balusterleuning voorafgegaan door drie treden met rechts bakstenen muurtje.

Volgens de bouwplannen omvat de souterrain voorraadkelders, een eetkamer en een keuken. Op de verhoogde begane grond wordt de inkomhal en traphal geflankeerd door het salon en de eetkamer met er achter gelegen terras en keuken.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/D/14.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen