Burgerhuis ontworpen door Frans Flameng

Beschrijving

Rijhuis, volgens de bouwaanvraag van 1935 gebouwd in opdracht van Julien De Ganck naar ontwerp van Fr. Flameng, zie gevelsteen boven de plint "Fr. Flameng./ architekt 34/ Ledeberg". Het onderkelderde enkelhuis in decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme, telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Het gevelparement bestaat uit oranje bakstenen metselwerk in halfsteensverband met decoratieve accenten in staand verbanden (verticaal geplaatste strekken boven vensters van de venstertravee) en cimorné (in de deurtravee), op een plint van blauwe hardsteen met keldergaten. De gevel wordt afgelijnd door een versierde houten kroonlijst. Twee ongelijke traveeën, een smal deurrisaliet links en een brede verdiepte venstertravee rechts met licht gebogen erker over twee bouwlagen. Voorts rechthoekige vensters met behouden schrijnwerk op lekdorpels van blauwe hardsteen. De rechthoekige deur is beglaasd en voorzien van een ijzeren rooster met bloemenkorf in art deco. Naast de deur is er een aansluiting voor een buitenkraantje.

Volgens het bouwplan omvat de gelijkvloerse verdieping twee doorlopende salons en aan de tuinkant een woonkamer, aansluitend bij de keuken in een achteraanbouw links, achter het trappenhuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/25.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen