Burgerhuis ontworpen door Georges Callens

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee woonhuizen, volgens de bouwaanvraag ontworpen in 1938 door Georges Callens, in opdracht van weduwe Van Huffel, voor haar zelf en mejuffer Van Huffel. Twee onderkelderde rijhuizen in spiegelbeeld, van elk twee traveeën en drie bouwlagen boven een halfondergrondse garage en onder een plat dak. De centrale toegangsdeuren worden voorafgegaan door een vernieuwde trap, gevat tussen twee bakstenen muurtjes met arduinen dekplaten. Links en rechts van de toegangspartij zijn er twee hellende inritten naar de halfondergrondse garages.

Symmetrisch opgebouwde gevels opgetrokken in een decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme met een parement van gele baksteen in halfsteensverband op een plint van donkerbruine baksteen in gestapeld verband. De uiterste traveeën worden geaccentueerd door een rechthoekige bakstenen erker, doorlopend over drie bouwlagen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk, in de erkers met doorlopende beglazing, in de gekoppelde deurtraveeën met doorgetrokken lekdorpels met zwart geglazuurde tegels. De gekoppelde rechthoekige beglaasde deuren, centraal in het ensemble, zijn voorzien van een ijzeren deurrooster in een ruitvormig patroon in art-decostijl. In de rechter travee bevindt zich een rechthoekige houten garagepoort met beglaasde panelen voorzien van gelijkaardig traliewerk.

Volgens het bouwplan omvat de kelderverdieping, naast twee garages, kelders voor proviand, kolen en kolenkelder en washuis. De verhoogde begane grond heeft een salon aan de straatkant, doorlopend in een eetkamer, de keuken bevindt zich in een achterbouw.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1938/D/16.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen