Burgerhuis ontworpen door Lucien Van huffel

Beschrijving

Burgerhuis, volgens de bouwaanvraag naar ontwerp van architect Lucien Van huffel (Tervuren) van 1936 in opdracht van de juffrouwen Irene De Bruyne en Germaine Baert. Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak (volgens het bouwplan in gewapend beton met een beglaasd zadeldak boven de trap). Gevelontwerp in modernistische stijl. Contrasterend gebruik van geel bakstenen metselwerk in halfsteens verband met Dudok-voegen, met donker bruine baksteen voor plint en deuromlijsting en met gewitte betonnen omlijstingen die de muuropeningen accentueren. De lijstgevel wordt afgelijnd door een bakstenen muurband in decoratief verband met driehoekig motief. Licht uitspringende bakstenen erkervormig in de linker travee van de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige voordeur, rechts geflankeerd door zijlicht, beide voorzien van identieke decoratieve ijzeren roosters. Rechts in de plint is een aansluiting voor een buitenkraantje aangebracht.

De plattegrond op het bouwplan vertoont een inkom geflankeerd door een vestiaire en een toilet, en een trappenhuis met draaitrap, links een voorplaats en een eetplaats uitziend op een terras. De keuken bevindt zich achter het trappenhuis. Op de bovenverdieping zijn rechts twee slaapkamers aangebracht, de badkamer bevindt zich rechts, boven de vestiaire en het toilet op de begane grond, achter de trap, boven de keuken is een bergplaats voorzien.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/D/41.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Kristien Hanselaer, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen