erfgoedobject

Ensemble van vier wooneenheden ontworpen door F. Flameng

bouwkundig element
ID
216328
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216328

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van vier woonhuizen op de hoek met de Sportstraat, twee huizen in de Duifhuisstraat en twee in de Sportstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 gebouwd door Frans Flameng voor Achiel De Waele, het hoekhuis was volgens de bouwaanvraag een winkelhuis. Een arduinen gevelsteen met de vermelding "Fr. Flameng/ architekt 35/ Ledeberg" is aangebracht op het tweede huis in de Sportstraat. De voortuintjes in de Duifhuisstraat zijn afgezet met geschilderde, bakstenen muurtjes en haag.

Onderkelderde enkelhuizen van twee bouwlagen onder plat dak en twee traveeën, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema. Voorgevel in gele baksteenbouw in halfsteensverband met dieperliggende horizontale voegen op een plint in rollagen. Lijstgevels beëindigd door een attiek in decoratief metselwerk in blokverband en zwart geglazuurde dekstenen, het hoekpand met een betonnen daklijst. Liggende rechthoekige openingen onder rollagen op strek en kop, met grotendeels vernieuwd houtwerk. Bovenbouw verlevendigd door uitspringende getrapte bakstenen vensteromlijstingen in de trant van erkers op betonnen lijsten. Smalle deurtraveeën met dieper gelegen toegangsdeuren. Afgeronde hoektravee met de Sportstraat met horizontale markerende band boven de vroegere winkelpui. Bewaarde voordeuren bij nummer 192 en nummer 194.

Volgens het plan bij de bouwaanvraag had het winkelhuis rechts naast de winkel een eetplaats en een keuken, de drie andere huizen hebben op de benedenverdieping een salon, een eetplaats, een keuken en een koer. Op de bovenverdieping bevatten de huizen drie slaapkamers.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/35.

Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van vier wooneenheden ontworpen door F. Flameng [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216328 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.