Villa ontworpen door F. Flameng

Beschrijving

Ruime halfvrijstaande villa, volgens de bouwaanvraag van 1934 gebouwd in opdracht van Prosper Buys naar ontwerp van Frans Flameng, zie gevelsteen boven de garage "Fr. Flameng/ architekt 34/ Ledeberg". Voortuin, voorzien van vernieuwde afsluiting, met links een hellende toerit naar garage in de kelderverdieping.

Volledig onderkelderd roodbakstenen gebouw met twee bouwlagen en mansardedaken (pannen), horizontaal belijnde onderbouw en balkons door lagen donkere baksteen in staand verband, omlopende vernieuwde uitspringende houten kroonlijst. Dieper gelegen overluifelde ingang rechts met rondboogdeur toegankelijk via trap. De voorgevel wordt gemarkeerd door een bordes met een portiek rustend op bakstenen pijlers in decoratief verbanden met uitstekende bakstenen banden en met bekronend bakstenen balkon, volgens het bouwplan met kenmerkende ingemetste bloembakken, eveneens overluifeld. Rechthoekige vensters met grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Bewaard schrijnwerk van deur en garagepoort.

De gelijkvloerse verdieping bevat volgens de bouwplannen aan de straatkant een studio, aansluitend op het bordes, en een salon boven de garage, het salon is verbonden met de eetplaats erachter, uitziend op de tuin, de inkom met trappenhuis en vestiaire is ingeplant aan de rechter zijkant van het huis. Alle kamers van de gelijkvloerse verdieping zijn toegankelijk vanuit het trappenhuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/D/23.

Auteurs: Lanclus, Kathleen