Woning Roose-Brans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Roose-Brans

Beschrijving

Deze strak vormgegeven, modernistische woning in tuin werd in 1957 gerealiseerd door architect Peter Callebout. Om zoveel mogelijk bomen op het perceel te kunnen laten staan, werd de woning achteraan in de tuin ingeplant. De haaks gebouwde voorliggende garage schermt de woning nog meer van de straat af.

De woning is een laag volume onder platte bedaking, met een strakke rechthoekige plattegrond. Witgeschilderde zijgevels op zwarte plint, slechts geopend met deur en kleine vensters. Contrast met open voor- en achtergevels. Voorgevel met volledige glazen wand en overluifeld terras. Achtergevel met gelijkaardig terras; vensters over de volledige hoogte van het volume worden afgewisseld met houten wanden.

Compacte woning, in twee helften verdeeld door keuken en badkamer. Aan de ene zijde de open leefruimte, aan de andere kant de slaapkamers.

De compactheid, het gebruik van hout, het strakke lage volume en het belang dat gehecht worden aan de directe omgeving, zijn elementen die typisch zijn voor het oeuvre van Callebout.

• GOFFIN G. e.a. 2005: Modern bouwen in Brasschaat 1945-1975, Roeselare, 20-23.