Burgerhuis ontworpen door Ch. en G. Hoge

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis, volgens de bouwaanvraag van 1957 gebouwd in opdracht van G. Verplancke, naar ontwerp van Charles en Gerald Hoge. Rood bakstenen gevel in de typische neotraditionalistische stijl van architect Charles Hoge, gekenmerkt door een combinatie van elementen uit de Vlaamse renaissance en de vakwerkbouw, met geaccentueerde uitgewerkte inkom, gevelbrede erker op de bovenverdieping, gebruik van gesculpteerd houtwerk op de bovenste verdieping, uitgewerkte puntgevel met imitatie vakwerk, en zadeldak met pannen. Rechthoekige vensters met eiken schrijnwerk, veelal met ruitvormig glas in lood. Voordeur en deurvenster in de loggia zijn geaccentueerd door een omlijsting van Franse steen. De deur wordt langs rechts geflankeerd door een buitenkraantje.

Volgens de bouwplannen bevat de plattegrond op de begane grond naast de inkom een bureel, toegankelijk vanuit het erachter gelegen trappenhuis met spittrap, erachter bevinden zich een eetplaats en keuken, de living is ondergebracht op de eerste bovenverdieping, evenals een slaapkamer en een badkamer, de bovenste verdieping heeft drie slaapkamers, een badkamer en een donkere kamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1957/V/5.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Rebecca Vanysacker, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen