erfgoedobject

Hoekhuis met café

bouwkundig element
ID
216290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216290
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café zogenaamd Ganzendries, hoekhuis met de Patijntjestraat, gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1886, samen met vijf links aanpalende huizen in de Aaigemstraat, in opdracht van Frans Bethune. Ontworpen als café met typerende toegang in de afgekante hoektravee.

Het pand heeft twee traveeën aan de zijde van de Aaigemstraat, een afgekante hoektravee en drie traveeën aan de Patijntjestraat, en twee bouwlagen onder een zadeldak (nieuwe pannen). lijstgevel wordt afgelijnd door een eenvoudig entablement met een vernieuwde dakgoot. Bepleisterd parement met schijnvoegen, waarbij de begane grond wordt afgelijnd door een geprofileerde puilijst. De gevel wordt doorbroken door licht getoogde vensters met arduinen lekdorpels op de benedenverdieping en doorgetrokken lekdorpels op de bovenverdieping. Blinde vensteropeningen in de tweede en vijfde travee op de bovenverdieping. Vernieuwd houten schrijnwerk. In tegenstelling tot het ontwerp bevindt zich in de uiterst linkse travee een tweede toegangsdeur in plaats van een venster.

Het grondplan omvat, volgens het bouwplan, een café in de hoektravee. Deze ruimte leidt via twee toegangen tot een smalle achterliggende ruimte aan de zijde van de Aaigemstraat, en tot een kleine afgesloten kamer aan de zijde van de Patijntjestraat. De gang leidt achteraan tot de trap en een toilet.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1886/P/2.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216290 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.