erfgoedobject

Villa De Schouw

bouwkundig element
ID
216278
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216278

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Schouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa De Schouw, op de hoek van de Kapelsesteenweg en de Antoinettalei, is een ontwerp van Bouwbureau G. Wijn uit Antwerpen. Het bouwdossier uit 1935 werd opgemaakt in opdracht van J. Daniëls.

Havermans schrijft deze woning toe aan de Nederlandse aannemer Willem Sebastiaan Van der Sterre; het bouwdossier spreekt dit tegen.

De bescheiden, vrijstaande woning wordt gekenmerkt door het opvallende, hoge dak, met kenmerkend uitgewerkte schoorsteen. Verder heeft de woning verzorgd metselwerk, erkers, bandramen, kleine ruitjes en een hek in aansluitende stijl aan de voortuin.

Villa De Schouw telt twee bouwlagen, waarvan de verdieping grotendeels in het rode pannen gemansardeerd schilddak is geïncorporeerd. Zeer opvallende hoge schoorsteen die op de hoek uit het dak springt. De bakstenen muren van villa De Schouw werden later grijs geschilderd. Verspringende gootlijsten accentueren de per muurdeel verschillende kroonlijsthoogte en worden herhaald als lijst boven de brede rechthoekige vensters. Aan straatzijde houten poortje tussen bakstenen pijlers. Aan achterzijde is de gevels als een hoge klokgevel uitgewerkt, met lage aanbouw voor garage en inkompartij.

  • HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Erfgoedgids 6, Provinciebestuur Antwerpen, 58-60.
  • Informatie over het bouwdossier verkregen via Jo Van Bouwel, mei 2019.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa De Schouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216278 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.