erfgoedobject

Eclectische villa

bouwkundig element
ID
216244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216244

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectische, halfvrijstaand burgerhuis uit het interbellum, gebouwd als dokterswoning met reminiscenties aan de beaux-artsstijl en gesigneerd 'R. Wielmaecker/ Archte./ Ponnet et Fiers', kadastraal geregistreerd in 1933 in opdracht van 'Jan Frans De Heyn-Bogaerts, doktoor Saventhem'.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder complexe bedaking, overkragend op modillons. Verwerking van simili voor hoekblokken en vensteromlijstingen. De lijstgevel aan de straat heeft op de begane grond een breed rondboogvenster bekroond door een waterlijst met sterk uitgewerkte sluitsteen in de vorm van een vrouwenhoofd omgeven door vruchtenslingers; in de as hiervan wordt de daklijst onderbroken voor een dakvenster met puntgeveltje. De bovenverdieping is geopend door deurvensters in een entablementomlijsting, voorafgegaan door een klein halfrond balkon met ijzeren leuning. De sterk overluifelde inkom bevindt zich in de westgevel en is te bereiken door een ijzeren hek tussen eenvoudige pijlers. Verder ten westen en eveneens palend aan de straat ligt een bijgebouw.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1933/18.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216244 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.