Fabrieksschoorsteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabrieksschoorsteen

Beschrijving

Vanaf 1895 werden in een bedrijf 'Belgica' gelegen aan de Keibergstraat vouwfietsen vervaardigd voor het Belgische leger; in 1903 werd er overgeschakeld op de productie van auto's. In 1906 smolt het bedrijf samen met de Brusselse fabriek Excelsior; het kende in 1922 zijn definitieve doorbraak. Door de crisis tijdens het interbellum en de daarop volgende Tweede Wereldoorlog werden de Belgische autoconstructeurs volledig van de markt geveegd.

Een deel van de werkhuizen aan de Keibergstraat bestaat nog maar ze werden grondig aangepast door Draadvlechterij De Haas et Gondrexon (metalen vlechtwerk) die er sedert de Tweede Wereldoorlog haar intrek nam. Te midden van nieuw opgerichte en/of sterk aangepaste industriële gebouwen bleef een karakteristieke, bakstenen fabrieksschoorsteen bewaard.

• LAUWERS J. 1978: Voormalige autofabriek Excelsior te Zaventem, De Vlaamse Toeristische bibliotheek, Antwerpen.
  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 41, 63.